Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
Choroba zwyrodnieniowa kolan ma nie do końca jasną etiologię. Wiemy, iż jej ryzyko znacząco zwiększa otyłość. Dlaczego? Otyłość zwiększa stan zapalny, a mechaniczne przeciążenie kolan wywołane przez nadmiarową masę ciała nie może sprzyjać zachowaniu zdrowia i gwarantować właściwego funkcjonowania układu ruchu. Interwencje chirurgiczne Dobrze [...]
[...] stres i nadmierna aktywność w osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA) mogą być związane z pomijaniem śniadań, a w konsekwencji, indukowanym przez taką praktykę, ryzykiem metabolicznym i sercowo-naczyniowym. Pominięcie pierwszego głównego posiłku dnia u gryzoni przedłuża podwyższony poziom krążącego kortykosteronu w czasie, gdy normalnie [...]
[...] korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, lekarzy, jak i sportowców. O czym należy pamiętać? W przypadku osób ze zdiagnozowaną cukrzycą warto [...]
[...] Fang X, An P, Wang H, et al. Dietary intake of heme iron and risk of cardiovascular disease: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. L.H. Kushi, T. Byers, C. Doyle, E.V. Bandera, M. McCullough, T. Gansler, K.S. Andrews, M.J. Thun oraz Komitet Badawczy American [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
[...] mogą one znacząco pogorszyć jakość życia, a nawet je skrócić. Referencje, badania naukowe: Lei Bao i in. Effect of oat intake on glycaemic control and insulin sensitivity: a meta-analysis of randomised controlled trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24787712/ Asako M Kikuchi i in. A systematic review of the effect of L-tryptophan [...]
[...] and Risk of Total and Cause-Specific Mortality https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2800411 M.Jin Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0923753419371340 Ko H. Low-level alcohol consumption and cancer mortality [...]
5-alfa-reduktaza występuje we wszystkich narządach androgenozależnych – gruczołach łojowych, potowych, potowych apokrynowych i dużej części mieszków włosowych. Przekształca ona testosteron do dwuhydrotestosteronu (zwanego też dihydrotestosteronem), co wg jednej z teorii jest związane z łysieniem. Dlatego przypisuje się potencjał przyspieszania [...]
[...] obojętne dla zdrowia, pobudzenie szlaku insulina-IGF-1 jest wiązane z pojawieniem się raka. Nie jest to żadna teoria spiskowa, w kilka sekund można znaleźć poświęcone temu metaanalizy badań naukowych. W 2012 r. stwierdzono, iż terapia insuliną zwiększa o 39% ryzyko pojawienia się nowotworów. Najsilniej związek był widoczny w przypadku raka [...]
[...] Society of Sports Nutrition. 2017: 14: 33. Schoenfeld, B.J., Aragon, A. A. & Krieger, J.W. The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2013: 10:53. Schoenfeld B.J., Aragon A.A., Wilborn C., Urbina S.L., Hayward S.E., Krieger J. (2017). [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
[...] Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of sports intervention on aggression in children and adolescents: a systematic review and meta-analysis. PeerJ, 11, e15504. https://doi.org/10.7717/peerj.15504 Castle, Ryan et al. “Global Correlations Between Chronic Inflammation and Violent Incidents: Potential [...]
Ostatnio na kanale „Renaissance Periodization” miała miejsce ciekawa rozmowa z doktorem Milo Wolfem. Przedstawiono tam wyniki meta-analizy, które sugerują, że dla hipertrofii najkorzystniejsza przerwa między seriami to 1-2 minuty. Za długi odpoczynek paradoksalnie może zmniejszać efekty hipertroficzne. Czy należy bezwzględnie wierzyć w tego [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] Jakość dostępnych dowodów może zostać poprawiona poprzez uwzględnienie pomiarów stężenia NO3− i NO2− we krwi w celu oceny, w jaki sposób u danej osoby przebiega metabolizm azotanów. Większy wzrost stężenia NO2− we krwi po suplementacji NO3− był w badaniach z udziałem sportowców wytrzymałościowych powiązany z lepszą efektywnością [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Zwolennicy współczesnego nurtu antymedycyny często głoszą, iż dożylne podawanie witaminy C leczy raka. Wiele osób twierdzi, iż witamina C leczy wszelkie nowotwory, gdyż tak przeczytali np. w książce „Ukryte terapie” J. Zięby. Niestety, w dobie Internetu nawet największe brednie, najbardziej oklepane mity oraz pół-prawdy roznoszą się [...]
[...] dr Böhmer, dr Müller i dr Resch KL. w opublikowanej w 2000 roku pracy zatytułowanej: „Calcium supplementation with calcium-rich mineral waters: a systematic review and meta-analysis of its bioavailability.” Powyższy efekt związany jest, z tym że wody mineralne zasobne są w wodorowęglany, które dodatkowo zmniejszają straty wapnia z moczem. [...]